News / Przepisy / Tort truskawkowy z borówkami
Tort truskawkowy z borówkami
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Składniki
Biszkopt
Krem
- 500 ml śmietanki 30% schłodzona
- 1 opak. masy śmietankowej Dr. Oetker
- 200 ml dżemu truskawkowego
Dekoracja
- truskawki
- borówki
- barwnik spożywczy
Przygotowanie
Formę wykładamy papierem do pieczenia
Biszkopt
- mąkę zwykłą + ziemniaczaną przesiewamy
- całe jajka ubijamy w misce za pomocą miksera
- po chwili dodajemy cukier i całość ubijamy do uzyskania puszystej masy (jeżeli chcesz uzyskać kolor, jest to dobry moment na dodanie barwnika spożywczego. Należy go dodać w momencie, gdy cukier całkowicie się rozpuści).
- w kolejnym etapie partiami dodajemy mąkę, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką
- przelewamy ciasto do wcześniej przygotowanej formy
- pieczemy w temperaturze 170° ok. 45 -55 min. (w zależności od jakości pieczenia twojego piekarnika)
Masa
- schłodzoną śmietankę solidnie ubijamy, na samym końcu dodajemy opakowanie masy śmietankowej
- całość delikatnie mieszamy mikserem przez chwilę na najwolniejszych obrotach
Całość
- ostudzony biszkopt należy przekroić i nasączyć ponczem
- na dolnej warstwie wykładamy dżem, równomiernie go rozsmarowując
- następnie na całość wykładamy ok ¾ miski masy śmietankowej pamiętając o równomiernym rozłożeniu
- przykrywamy drugą część biszkoptu
- pozostałym kremem delikatnie okładamy cały tort dookoła, nie musi być dokładnie (tort nabierze dzięki temu naturalnego wyglądu)
- dekorujemy według uznania (truskawki, borówki)
- całość wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki
Tematy: